در مواقع ضرورت با دندان شکسته چه کنیم؟
به طور خلاصه قسمت شکسته دندان را درون شیر سرد، سرم و یا درون دهان فرد آسیب دیده نگهدارید و فورا به اولین دندانپزشک مراجعه کنید.
توضیحات بالا به صورت مختصر برای مواقع ضروری در اختیار مراجعین قرار میگیرد و در ادامه به صورت مبسوط به شرح اینکه باید با دندان شکسته چه کنیم میپردازیم.
گاهی اوقات پیش میآید که شخصی و یا کودکی بر اثر ضربه یا زمین خوردن دچار شکستگی دندان میشود. کودکان بین 1 تا 3 سال عموما با درصد بالاتری دچار شکستگی دندان میشوند و شکستگی بیشتر در دندانهای جلو اتفاق میافتد. در این شرایط باید شخص آسیب دیده به سرعت به دندانپزشکی منتقل شود. در صورت بروز حادثه زمان مهمترین عامل در احتمال ترمیم دندان شکسته است. یعنی دو ساعت اول زمان طلایی مراجعه به پزشک است. در این مقاله میخواهیم متوجه شویم باید با دندان شکسته چه کنیم و اقدامات اولیه بعد از شکست دندان چیست.
مهمترین موضوع در هنگام شکستگی دندان حفظ اعتماد به نفس اطرافیان است و حضور یک فرد که بداند باید با دندان شکسته چه کنیم بسیار به شرایط کمک میکند چون اگر اطرافیان فرد مصدوم شرایط را مدیریت کنند و کارهای لازم را به موقع انجام دهند امکان برگشتن دندان به حالت اول وجود دارد.
اولویت با درمان دندان است یا دیگر اعضای صورت
پس از برخورد ضربه با دهان شخص، ممکن است فرد دچار پارگی لب، شکستگی دندان، لق شدن دندان، خون ریزی لثه، جابهجایی دندانها و … شود. در صورتیکه آسیب دیدگی و جراحت خیلی جدی برای سایر نقاط صورت فرد پیش نیامده باشد، بهترین کار مراجعه سریع به دندانپزشک است. چون گاهی فرد بعد از برخورد ضربه دچار خون ریزی و پارگی از ناحیه دهان و یا شکستگی در ناحیه بینی میشود. در این موارد رسیدگی به اعضای دیگر صورت ارجحیت دارد.
اقدامات اولیه بعد از شکست دندان چیست؟
در هنگام شکستگی دندان اولین کاری که باید انجام شود این است که سریع به اولین دندانپزشک مراجعه شود چون در وضعیت اورژانسی پیش آمده، اولین دندانپزشک بهترین دندانپزشک است و زمان لازم برای مراجعه به دندانپزشک خاص وجود ندارد. در این مواقع باید دنبال قسمت شکسته دندان گشت و بعد از پیدا کردن دندان، آن را در شیر خنک نگهداری کرد. اگر شیر خنک پیدا نشد باید فورا از دارخانه سرم خریداری کرده و دندان شکسته را در سرم نگهداری کرد. در صورتیکه سرم هم پیدا نشود بهترین کار نگهداری دندان شکسته در داخل دهان خود فرد مصدوم است تا زمانی که به دندانپزشکی برسید. حتی تکههای ریز دندان را اگر به دندانپزشکی برسانید ممکن است پزشک بتواند آنها را کنار هم قرار دهد. این کار از مهمترین اقدامات اولیه بعد از شکست دندان است.
درجات آسیب دیدگی دندان
آسیب دیدگی دندانی مراحل و درجات مختلفی دارد. در ساده ترین حالت ممکن است شخص فقط دچار دندان درد شود و آسیبی به دندان وارد نشود. یک مرحله بالاتر ممکن است دندان لق شود ولی از جای اصلی خود درون استخوان فک جابهجا نشود. در حالت دیگر دندان لق شده و درون استخوان فک جابهجا میشود. در بدترین حالت دندان شخص به طور کامل از جای اصلی خود خارج میشود و درون دهان فرد قرار میگیرد. در بعضی موارد هم دندان دچار لب پریدگی یا شکست میشود. در حالتهای بسیار پیچیدهتر شخص با شکستگی استخوان فک روبرو میشود که روند درمان کاملا متفاوتی دارد.
به چه دندانپزشکی مراجعه کنیم؟
اگر دندانی که دچار شکستگی شده، دندان شیری باشد توسط دندانپزشک متخصص کودکان و یا دندانپزشک عمومی ترمیم میشود ولی اگر دندان دائمی باشد درمان توسط متخصص ریشه صورت میپذیرد. البته این کار توسط دندانپزشک عمومی با مهارت بالا نیز قابل اجراست. در برخی موارد فرد بعد از ضربه دچار شکستگی استخوان فک میشود که در این موارد باید روند درمان توسط جراح فک و صورت انجام شود.
در بعضی آسیب دیدگیها با تشخیص دندانپزشک، امکان نگهداری دندان وجود ندارد و دندان باید کشیده شود. در برخی موارد دندان نیازمند روکش است و گاهی ممکن است دندان به درمان ارتودنسی نیاز پیدا کند.
رژیم غذایی بعد از ترمیم دندان شکسته
اگر دندان قابلیت ترمیم داشته باشد پیشنهاد میشود تا مدت یک الی دو هفته فرد از غذاهای آبکی و نرم استفاده کند و حتما بهداشت در ناحیه دهان رعایت شود و روزی دو بار با مسواک بسیار نرم باید دندانها را مسواک کرد. همچنین توصیه میشود برای رعایت بهداشت تا مدتی حتما از دهانشویه استفاده شود.
لق شدن دندان و استفاده از اسپلینت دندان
گاهی اوقات دندان فرد بر اثر ضربه لق میشود. در این موارد در صورتی که بیمار به سرعت به دندانپزشک برسد احتمال نگهداری دندان در دهان وجود دارد. در ویدئویی که در پایین مشاهده میکنید دندانپزشک با استفاده از روش اسپلینت دندان، دندان فرد را به دندانهای کناری که ثابت هستند متصل میکند و با این کار بعد از مدتی دندان بیمار دوباره سر جای خود محکم میشود.
اسپیلنت دندان از یک رشته سیم و کامپوزیت تشکیل شده است و با تشخیص پزشک به مدت یک ماه و یا بیشتر در دهان بیمار قرار میگیرد. در مورد لق شدگی دندان هم مهمترین موضوع رساندن سریع بیمار به اولین دندانپزشک است.
مواردی که در بالا گفته شد برای اشخاصی است که در وضعیت اضطراری قرار میگیرند و میخواهند بدانند باید با دندان شکسته چه کنیم. در صورت انجام صحیح اقدامات اولیه بعد از شکست دندان، احتمال بازگشت و ترمیم دندان فرد مصدوم وجود دارد. درمانگاه دندانپزشکی سیو به آدرس رباط کریم، بلوار امام خمینی، طبقه بالای کارگزاری تامین اجتماعی با حضور متخصصین دندانپزشک، آماده خدمت رسانی به همشهریان عزیز است. در صورتیکه با آسیب دیدگی و یا شکستگی دندان بر اثر ضربه مواجه شدید با شماره تلفن 02156424420 تماس حاصل نمایید و برای مراجعه فوری به درمانگاه هماهنگی لازم را به عمل آورید.