مقالات

دندانپزشکی دیجیتال

دندانپزشکی دیجیتال

دندانپزشکی دیجیتال

دندانپزشکی نیز مانند سایر رشته‌ها در سالیان اخیر دچار تحول در زمینه‌های مختلف شده است. از نوبت دهی و نسخه‌های دیجیتالی گرفته تا ایمپلنت و ارتودنسی، امروزه با روش‌های دیجیتال اجرا می‌شوند. فرآیند دیجیتالی شدن کلینیک‌های دندانپزشکی باعث اجرای دقیق و سریع امور دندانپزشکی است زیرا رفت و آمد بیمار کمتر خواهد شد. از طرفی تولیدات دندانی با دستگاه‌های پیشرفته و به‌روز، از روش‌های سنتی و دستی دقیق‌تر بوده و احساس رضایت بیشتری به بیمار منتقل می‌کند.

قالب گیری با روش‌های دیجیتال

با ظهور اسکنرهای داخل دهانی، فرآیند قالب گیری به روش سنتی نیز حذف شده است. در روش سنتی با استفاده از خمیرهای مخصوص، وضعیت دندان بیمار ثبت می‌شود که علاوه بر دندانپزشک، برای بیمار نیز بسیار اذیت کننده است اما در روش دیجیتال، با استفاده از دستگاه اسکنر داخل دهانی یک فایل دقیق از وضعیت دندان‌ها در اختیار دندانپزشک قرار می‌گیرد. این روش علاوه بر سرعت بالا، دقت را نیز به مراتب افزایش داده است.

تصویر رادیوگرافی در دندانپزشکی دیجیتال

از عکس‌های رادیوگرافی برای تشخیص بیماری‌های دندان و درمان آن‌ها استفاده می‌شود. یکی از این تغییرات و پیشرفت‌ها حذف ظهور عکس به صورت آنالوگ است. امروزه در کلینیک‌های دندانپزشکی از دستگاه‌های ثبت تصویر رادیوگرافی به صورت دیجیتال استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها به سیستم رایانه متصل‌اند و فرآیند ظهور اجرا نمی‌شود و عکس رادیوگرافی در سیستم رایانه قابل مشاهده است. با این روش می‌توان تصاویر رادیوگرافی را در سیستم رایانه‌ای ذخیره کرد و در مراجعه‌های بعدی بیمار از آن استفاده کرد.

ارتودنسی و دندانپزشکی دیجیتال

امروزه روش‌های ارتودنسی با روش‌های این درمان در گذشته تفاوت پیدا کرده است و در آن کمتر از براکت‌ها و سیم‌های فلزی استفاده می‌شود. ارتودنسی در دندانپزشکی دیجیتال با اسکن دقیق دهان و دندان بیمار و ثبت وضعیت قرارگیری دندان‌ها، به کمک الاینرهای شفاف و روش‌های دیجیتالی اجرا می‌شود. الاینرهای شفاف که هر کدام به طور معمول دو هفته در دهان قرار می‌گیرند و باعث تغییر وضعیت دندان‌ها هستند توسط نرم افزارهای کامپیوتری و پرینترهای سه بعدی تولید می‌شوند و به مرور دندان را به وضعیت دلخواه می‌رسانند.

ایمپلنت دیجیتال

ایمپلنت دیجیتال نیز به معنی قرار دادن ایمپلنت در دهان بیمار با استفاده از روش‌های نوین است. در این فرآیند اسکن سه بعدی فک (CBCT) با استفاده از دستگاه سیتی اسکن اجرا می‌شود تا دندانپزشک احاطه بیشتری بر استخوان‌های بیمار داشته باشد. استفاده از اسکنر داخل دهانی در ایمپلنت دیجیتال باعث افزایش سرعت و دقت در درمان است. سرجیکال گاید نیز یکی از ابزار مصرفی در ایمپلنت دیجیتال است که به دندانپزشک کمک می‌کند تا ایمپلنت را در جای درست خود کار بگذارد و نتیجه بهتری کسب کرده و نیاز کمتری به بریدگی در ناحیه لثه داشته باشد. در این صورت کاشت ایمپلنت با سرعت و دقت بیشتری اجرا می‌شود.

دیجیتالی شدن با فرآیند کدکم

فناوری کدکم نیز یکی از دستاوردهای دندانپزشکی دیجیتال در سال‌های اخیر است که در ساخت پروتزهای دندانی کاربرد دارد. ساخت پروتزهای دندانی در روش‌های سنتی به صورت ریخته‌گری و با پرسلن گذاری اجرا می‌شد. دقت در این روش‌ها پایین و مدت زمان انجام فرآیند طولانی بود. دندانپزشکی به روش کدکم باعث افزایش دقت و سرعت شده است. همچنین به دلیل ساخت پروتزهای دندانی با دستگاه میلینگ دندانسازی ، هزینه تمام شده پایین‌تر خواهد بود.

در دندانپزشکی به روش کدکم، ابتدا وضعیت دندان بیمار به کمک اسکنر داخل دهانی و یا اسکنر لابراتواری ثبت می‌شود. سپس با توجه به وضعیت دهان و دندان، پروتز دندانی مورد نیاز بیمار طراحی می‌شود. این پروتز با دستگاه میلینگ دندانسازی تولید می‌شود. سپس پروتز دندانی رنگ آمیزی شده و درون کوره می‌رود تا برای قرارگیری در دهان بیمار آماده شود.

با دستگاه میلینگ می‌توان هسته روکش دندانی را نیز تولید کرد. در این صورت باید بر روی آن پرسلن گذاری صورت گیرد اما امروزه دندانسازان ترجیح می‌دهند روکش را به صورت فول آناتومیک بسازند. با استفاده از دستگاه میلینگ می‌توان کاستومایز اباتمنت و یا روکش لمینت نیز تولید کرد. کاستومایز اباتمنت باعث نشست بهتر ایمپلنت بر روی لثه و قرارگیری بهتر آن کنار دندان‌های مجاور است.

البته باید گفت دندانپزشکی دیجیتال باعث بالا رفتن هزینه‌ها شده است اما کسب نتایج عالی با دندانپزشکی دیجیتال، باعث شده این روش با محبوبیت روزافزون همراه باشد.

سهم پرینترهای سه بعدی در دندانپزشکی دیجیتال

پرینترهای سه بعدی برای تولید روکش‌های موقت و همچنین به عنوان نمونه آزمایشی قبل از تولید نمونه اصلی کاربرد دارند و جزئی از دندانپزشکی دیجیتال به حساب می‌آیند. از تولیدات پرینترهای سه بعدی برای شبیه‌سازی وضعیت قرارگیری دو فک بر روی هم نیز استفاده می‌شود. تولید برخی از قالب‌ها برای ریخته‌گری نیز با پرینتر سه بعدی انجام می‌شود.

 

موارد بالا برخی از نتایج ورود تکنولوژی دیجیتال به دندانپزشکی است و از دیگر نتایج آن می‌توان به فناوری طراحی لبخند (وضعیت چهره بیمار بعد از درمان زیبایی را قبل از شروع درمان در اختیار بیمار قرار می‌دهد) و استفاده از هوش مصنوعی در تشخیص بیماری‌ها نام برد. درمانگاه دندانپزشکی سیو با استفاده از جدیدترین روش‌ها و وسائل، آماده خدمت‌رسانی به همشهریان گرامی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *