مراقبت از دندان در دوران بارداری
همانطور که میدانید در دوران بارداری به دلیل میزبانی از جنین، در بدن مادر تغییرات هورمونی گستردهای اتفاق میافتد تا شرایط را برای رشد و پرورش جنین آماده سازد. از هفتههای 5 و 6 به بعد شروع تغییرات هورمونی در بدن مادر شروع میشود که اولین نشانههای آن حالت تهوع است.
اولین تغییرات مربوط به هورمونهای استروژن و پروژسترون خواهد بود تا تغییراتی در روند عادی بدن ایجاد شود و رحم آمادگی پذیرش جنین را به دست بیاورد. این تغییرات هورمونی به اندازهای است که ممکن است مادر در لحظهای بی دلیل عصبانی شود و بعد از چند دقیقه احساس ناراحتی کند و شرایط از کنترل او خارج خواهد شد و در مجموع اتفاقات غیر قابل پیش بینی زیادی به وقوع خواهد پیوست.
دهان و دندان مادر نیز از این تغییرات هورمونی بی نصیب نیستند. برای مثال در این دوران ممکن است مادر با التهاب لثه و بزرگ شدن لثهها و در نتیجه بالا رفتن میزان پوسیدگیها روبرو شود. به همین دلیل دندانپزشکان به مادران توصیه میکنند قبل از اقدام به بارداری از وضعیت سلامت دندانها اطمینان داشته باشند و مراقبت از دندان در دوران بارداری را جدی بگیرند تا این مخاطرات به حداقل برسد. با ما در این مقاله همراه باشید تا مهمترین نکات در خصوص مراقبت از دندان در دوران بارداری را مرور کنیم.
اولین نکته در مورد مراقبت از دندان در دوران بارداری
پس اولین و مهمترین نکته در خصوص مراقبت از دندان در دوران بارداری، چکاپ دندانها قبل از اقدام به بارداری است طوریکه تمام مشکلات مربوط به دهان و دندان بر طرف شوند تا درصد ریسک مشکلات دندان در دوران بارداری به حداقل برسد. مواردی مثل رفع پوسیدگی، کشیدن دندان، قرار دادن ایمپلنت، جرم گیری و مخصوصا عصب کشی باید قبل از اقدام به بارداری انجام شوند.
به یاد داشته باشید تغییرات هورمونی در بدن مادر حتی میتواند منجر به درد در ناحیه دندان شود در صورتیکه اصلا دندانها مشکل ندارند. در صورتی که مادر قبل از اقدام به بارداری مشکلات دهانی و دندانی خود را بر طرف کند، این موضوع نگران کنده نیست و با یک بررسی مجدد، قابل حل است.
بهترین ماه بارداری برای انجام دندانپزشکی
اما ممکن است به دلایل مختلفی بررسی و چکاپ دندان قبل از اقدام به بارداری انجام نشود. در این صورت ایمنترین ماههای بارداری برای انجام اعمال دندانپزشکی سه ماهه دوم بارداری است و توصیه میشود در ماههای چهارم، پنجم و ششم، اعمال دندانپزشکی بر روی دندان مادر انجام شود. البته به هیچ وجه انجام مواردی مثل ترمیم یا کارهای غیر ضروری دیگر در این دوران توصیه نمیشود و فقط کارهای اورژانسی مثل عصب کشیهای اورژانسی یا دندان کشیدنهای اورژانس صورت میپذیرد.
چه مواردی در دندانپزشکی مادر باردار را تهدید میکند؟
خطراتی که توسط دندانپزشکی در دوران بارداری، مادر یا جنین را تهدید میکنند داروهای بی حسی و اشعه رادیوگرافی هستند. برای کم رنگ شدن این خطرات و انجام اعمال دندانپزشکی از بی حسی مخصوص مادران باردار استفاده میشود. اشعههای رادیوگرافی دندانپزشکی بسیار ضعیف هستند اما با این حال در درمانگاه دندانپزشکی سیو از پارابنهای سربی استفاده میشود که از جنین و مادر در برابر اشعههای رادیوگرافی محافظت میکند. همچنین دندانپزشکان سیو تلاش میکنند برای مادران باردار امور دندانپزشکی را با حداقل تعداد عکس رادیوگرافی انجام دهند.
نقش استرس و مصرف خودسرانه دارو در مراقبت از دندان در دوران بارداری
یکی دیگر از عواملی تاثیرگذار در پوسیدگی دندان در دوران بارداری استرس است و حتیالامکان دوری از کارهایی که باعث استرس هستند بسیار توصیه شده است.
استفاده از دارو در دوران بارداری حتما باید تحت نظر پزشک متخصص صورت گیرد. مسکنها و آنتی بیوتیکها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و صرفا با دستور پزشک باید مورد استفاده قرار گیرند. مصرف خودسرانه دارو در این دوران نباید به وقوع بپیوندد.
تاثیر دیابت بر دندان در دوران بارداری
تعدادی از مادران در دوران بارداری به دیابت مبتلا میشوند. احتمال ابتلا به بیماری دهان و دندان در این افراد بالا میرود و باید با مشورت با دندانپزشک و صلاحدید او از دهانشویه و یا یک سری توصیههای دندانپزشکی بهره ببرند تا احتمال پوسیدگی دندان در آنها کاهش یابد. البته سلامت دهان و دندان برای همه افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر است و نیاز به مراقبتهای ویژه دارند.
تاثیر حالت تهوع بر دندان در دوران بارداری
همانطور که گفته شد مادران در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی گاهی اوقات با حالت تهوع روبرو میشوند و ممکن است مواد غذایی که خوردهاند را بالا بیاورند. در این مواقع همراه این مواد غذایی اسید معده نیز به بیرون میآید و با دندان مادر برخورد میکند. این مساله باعث بروز یک سری ضایعات بر روی دندان به نام اروژن میشوند که باعث خوردگی دندانها است. برای جلوگیری از این حالت باید بعد از این اتفاق به سرعت دندانها را با آب بشویید و حتما به میزان کافی آب بنوشید که اسید معده با غلظت کمتری در برخورد با دندان باشد.
اهمیت رسیدگی و مراقبت از دندان در دوران بارداری
حالت روحی نا پایدار در زنان باردار گاهی اوقات منجر به بی حوصلگی میشود طوری که به سلامت دهان و دندان اهمیت نمیدهند. فراموش نکنید که در دوران بارداری به دلیل همه موارد گفته شده دندانهای مادر نیاز به مراقبت بیشتری دارند و حتما باید از خمیردندان ضد پوسیدگی و ضد التهاب لثه استفاده شود. مصرف روزانه نخ دندان نیز از بهترین روشهای مراقبت از دندان در دوران بارداری است
همچنین مادران باردار باید برای جلوگیری از بروز پوسیدگیهای بیشتر در ناحیه دندان و همچنین سلامت عمومی بدن خود و جنین استفاده از مواد غذایی دارای کلسیم را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
درمانگاه دندانپزشکی سیو واقع در رباط کریم، بلوار امام خمینی، ساختمان سعادت، طبقه بالای کارگزاری تامین اجتماعی آماده خدمت رسانی به افرادی که قصد بارداری دارند و همچنین مادران باردار در کلیه امور دندانپزشکی است. کافی است برای دریافت وقت مشاوره رایگان و انجام اورژانسی امور دندانپزشکی با شماره تلفن 02156424420 تماس بگیرید و در زمان حضور دندانپزشک در این مجموعه حضور داشته باشید. درمانگاه دندانپزشکی سیو با سابقه فعالیت طولانی در امور مختلف دندان از قبیل عصب کشی و اندو، ایمپلنت، ارتودنسی، زیبایی، جراحی لثه و سایر موارد دندانپزشکی است.
تزریق ماده بی حسی توی زمان شیردهی برای بچه ضرر داره؟!
طبق تحقیقات، انتقال ماده بی حسی از طریق شیر به کودک صورت نمیگیرد و مادران شیرده مشکلی برای انجام اعمال دندانپزشکی و استفاده از ماده بی حسی ندارند.
سلام برای درد دندان در دوران بارداری چه مسکنی میشه استفاده کرد که مشکلی نداشته باشه؟
بهترین و امنترین مسکنی که برای خانمهای باردار توصیه شده است استامینوفن 500 ساده است که کمترین عوارض را برای مادر دارد.