ارتودنسی نامرئی و مزایای آن
با توجه به اهمیت زیبایی ظاهری و یک دست بودن دندان، درمان ارتودنسی یکی از محبوبترین درمانها در حوزه دندانپزشکی است اما بسیاری از افراد از انجام این کار سر باز میزنند زیرا ارتودنسی با روشهای قدیمی و براکتهای فلزی درمانی سخت و دشوار است. در ارتودنسی نامرئی به جای استفاده از براکتها و سیمهای فلزی که مشکلات زیادی را برای شخص به وجود میآورد از وسائلی برای حرکت دادن دندانها استفاده میشود که دیده نمیشوند و یا به سختی و از فاصله بسیار کم دیده میشوند.
به این ترتیب زیبایی ظاهری شخص حفظ شده و به مرور دندانها نیز مرتب میشوند. ارتودنسی نامرئی به شدت میان مردم محبوبیت پیدا کرده و افراد زیادی تمایل دارند از این روش استفاده کنند.
با انجام ارتودنسی، دندانهای شخص ظاهری زیبا پیدا میکند و جویدن غذا برای فرد راحت میشود. اهمیت ارتودنسی از آنجا مشخص میشود که دندانهای نامرتب میتواند منجر به بیماریهای گوارشی شود و رعایت بهداشت دهان و دندان با دندانهای نامرتب بسیار دشوار است و احتمال پوسیدگی بسیار بالا است.
انواع ارتودنسی نامرئی
انواع ارتودنسی نامرئی را میتوان به 3 دسته زیر تقسیم کرد:
- ارتودنسی با براکتهای نامرئی
- ارتودنسی با الاینر شفاف
- ارتودنسی لینگوال یا مخفی
درمان ارتودنسی برای برخی افراد و برخی دندانها با ارتودنسی نامرئی به تنهایی امکان پذیر نیست و دندانپزشک از ترکیب براکت فلزی و ارتودنسی نامرئی در بازههای زمانی مختلف استفاده میکند تا بهترین نتیجه حاصل شود.
ارتودنسی با براکتهای شفاف
در این روش از براکتهای فلزی استفاده نمیشود و به جای آن از براکتهای سرامیکی و نامرئی استفاده میشود. این براکتها قابل دیدن هستند اما چون رنگ دندان پشت زمینه آنها به رنگ سفید است، به سختی قابل تشخیص هستند و تاثیر منفی بر روی ظاهر شخص ندارند ضمن اینکه همان کارایی براکتهای فلزی را دارند. اما باید دانست قیمت براکتهای شفاف از براکتهای فلزی بالاتر است و امکان شکستن براکتهای سرامیکی نیز بیشتر است. بدین ترتیب هزینه نهایی ارتودنسی با براکتهای سرامیکی برای بیمار بالاتر خواهد بود.
ارتودنسی با الاینر شفاف
این نوع از ارتودنسی که با نام ارتودنسی ژلهای نیز شناخته میشود محبوبیت زیادی بین مردم پیدا کرده است چون دردسرهای روشهای سنتی را ندارد. مهمترین ویژگی آن متحرک بودن آن است. بدین ترتیب شخص برای خوردن غذا مشکلی نخواهد داشت زیرا قبل از غذا آن را از دهان خارج میکند و بعد از غذا و تمیز کردن دندان دوباره آن را قرار میدهد. این روش برای بههمریختگیهای کم و جزئی روش مناسبی است.
همکاری بیمار برای گرفتن نتیجه مطلوب در این روش بسیار حیاتی است. در واقع بیمار فقط در مواقع حساس اجازه دارد ارتودنسی نامرئی را از دهان خارج کند اما بعضی افراد مدت زیادی در طول ماه از قرار دادن ارتودنسی بر روی دندان اجتناب میکنند که این قضیه باعث میشود نتیجه مطلوب در زمان مورد نظر به دست نیاید.
ارتودنسی نامرئی به صورت لابراتواری و با اسکن فضای داخل دهانی ساخته میشود به همین دلیل هزینه بالاتری نسبت به براکتهای فلزی دارد. ارتودنسی نامرئی با الاینر شفاف مشکلات زیبایی و ظاهری که براکتهای فلزی ایجاد میکنند را ندارد و ظاهر شخص را نامناسب نمیکنند و حتی شخص در مواقعی میتواند برای حضور در برخی مکانها، آن را به طور کامل از دهان خارج کند.
ارتودنسی لینگوال یا مخفی
ارتودنسی لینگوال به صورت روشهای سنتی و با چسباندن براکتهای فلزی، در فضای پشت دندان اجرا میشود. یعنی در این روش براکتها قابلیت جدا شدن از دندان را ندارند و همه مشکلات ارتودنسی با براکتهای فلزی در این روش نیز وجود دارد. در ارتودنسی لینگوال غذا خوردن برای بیمار با مشکلاتی همراه است و به دلیل برخورد زبان با این براکتها، صحبت کردن برای بیمار سخت است و گیر غذایی نیز بیشتر خواهد بود و رعایت بهداشت نیز در این روش کار سختی است.
3 روشی که توضیح دادیم از انواع ارتودنسی نامرئی بودند و در ادامه در مورد ارتودنسی با براکتهای فلزی و معایب آن صحبت خواهیم کرد.
ارتودنسی با براکتهای فلزی
ارتودنسی با براکتهای فلزی یک راهکار برای مرتب کردن دندانها و از بین بردن کجی و نامرتبی دندان است. در این روش قطعات کوچک فلزی به نام براکت بر روی دندان شخص قرار داده میشود و این براکتها به وسیله یک سیم به یکدیگر متصل میشوند و در اثر فشار و کشش بعد از مدتی دندانهای شخص مرتب و یک دست خواهند شد.
با براکتهای فلزی فرد به راحتی نمیتواند غذا را بجود و فضای درونی دهان زخم میشود. از طرفی این سیمها و براکتهای فلزی از لحاظ ظاهری مناسب نیستند. البته این روش مزایای زیادی هم دارد ولی در این مقاله در مورد معایب آن در مقایسه با ارتودنسی نامرئی و به طور مخصوص ارتودنسی با الاینر شفاف صحبت شده است.
معایب ارتودنسی با براکتهای فلزی
- امکان شکستگی براکتها
- احتمال جدا شدن براکتها از دندان
- امکان خروج سیم ارتودنسی از سر جای خود
- زخمی شدن فضای داخلی دهان
- تجمع مواد غذایی زیر سیمها و احساس بوی بد
- مستعد شدن دندانها برای پوسیدگی
در مواردی که برای براکتها و یا سیم ارتودنسی مشکلی پیش بیاید فرد باید به دندانپزشک مراجعه کند تا براکتها سر جای خود چسبانده شوند و یا سیم ارتودنسی سر جای خود قرار بگیرد.
در دورانی که براکتهای ارتودنسی داخل فضای دهان قرار دارند باید بهداشت دهان و دندان به درستی و با حساسیت بیشتری رعایت شود تا احتمال پوسیدگی و آسیب دندان کم شود.
علاقهمندان به انجام ارتودنسی نامرئی و یا ارتودنسی به روش سنتی و با براکتهای فلزی همه روزه میتوانند با هماهنگی از طریق شماره تلفن 02156424420 به درمانگاه دندانپزشکی رباط کریم واقع در رباط کریم، بلوار امام خمینی، ساختمان سعادت، طبقه بالای کارگزاری تامین اجتماعی مراجعه کنند.