مقالات

مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان

مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان

مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان

همه ما از دوران بچگی به خاطر داریم که والدینمان اجازه مصرف بیش از حد قند و شیرینی‌جات را نمی‌دادند و مدام می‌گفتند خوردن شیرینی باعث کرم خوردگی دندان می‌شود و باید یواشکی و به دور از چشم پدر و مادر شیرینی مصرف می‌کردیم. در این مقاله می‌خواهیم رابطه مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان را مورد بررسی قرار دهیم.

به طور کلی اگر فردی مینای دندان خود را از دست بدهد دندانش دچار پوسیدگی و یا سوراخ می‌شود و در صورت عدم مداوا، این پوسیدگی به لایه‌های عمیق‌تر دندان رسیده و موجب آسیب دیدن عصب دندان می‌شود. در صورتی در این مرحله فرد برای مداوا اقدام کند با عصب کشی و دیگر اقدامات دندانی مشکلش برطرف می‌شود ولی در صورتی که باز هم توجه نکند و درد را تحمل کند، بعد از مدتی دندان کشیدنی می‌شود و شرایط نگهداری آن در دهان وجود نخواهد داشت.

تولید اسید در دهان بر اثر مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان

دهان هر فردی دارای تعداد زیادی باکتری است که فرآیندهای مختلفی را درون دهان انسان انجام می‌دهند. حال اگر این باکتری‌ها به مدت طولانی روی دندان بنشینند توان آسیب زدن به مینای دندان را دارند. در واقع باکتری‌های موجود در دهان انسان برای هضم غذا، اسیدهایی از خود ترشح می‌کنند که این اسیدها در صورتیکه طولانی مدت روی دندان بمانند شرایط پوسیدگی دندان را فراهم می‌کنند. مواد قندی و شیرین حکم سوخت را برای تولید اسید توسط این باکتری‌ها دارند. اسیدی که باعث خوردگی مینای دندان است.

با مصرف مواد شیرین و تشکیل پلاک بر روی دندان، فضای دهان از حالت خنثی خارج شده و با یک محیط اسیدی در دهان روبرو هستیم. برای جلوگیری از اسیدی شدن فضای دهان باید بعد از خوردن شیرینی‌جات مسواک زد و اگر مسواک در دسترس نبود باید مقداری آب درون دهان گرداند تا فضا دوباره خنثی شود.

کمتر شیرینی مصرف کنید

مصرف کمتر شیرینی‌جات باعث سلامتی بیشتر بدن است. در واقع هر چه مصرف شیرینی در طول عمر کمتر باشد بدن انسان سلامت‌تر است پس مصرف کمتر شیرینی و شکلات علاوه بر کمک به پوسیدگی کمتر دندان‌ها، باعث جلوگیری از بیماری‌های دیگری مثل دیابت در سنین بالا می‌شود. اما این حرف‌ها به معنی مصرف نکردن مطلق مواد شیرین نیست. در واقع فرد می‌تواند شیرینی و شکلات مصرف کند اما حتما باید بعد از مصرف شیرینیجات از مسواک و دهانشویه استفاده شود.

آب خوردن مانع پوسیدگی دندان می‌شود

یکی دیگر از عواملی که باعث خرابی دندان می‌شود خشکی فضای دهان یا به عبارتی غلیظ بودن بزاق دهان است و برای جلوگیری از این خشکی دهان روزانه باید حداقل 8 تا 10 لیوان آب مصرف شود که این میزان در صورت تعریق زیاد بیشتر از این خواهد بود. آب همچنین باعث شستشوی فضای داخلی دهان و از بین بردن اسیدهایی که باعث پوسیدگی دندان هستند می‌شود و بعد از خوردن شیرینی توصیه می‌شود آب نوشیده شود.

مصرف قند و شکر در ایران، تقریبا دو برابر مصرف جهانی

میزان مصرف قند و شکر در کشور ایران برای هر فرد برابر 29 کیلوگرم در سال است درصورتیکه متوسط مصرف مردم دنیا برای هر فرد 19.5 کیلوگرم در سال است و این نشان از مصرف  تقریبا دو برابری قند و شکر در ایران است که می‌تواند منجر به پوسیدگی دو برابری دندان در کشور شود. احتمال پوسیدگی دندان در افرادی که به صورت دائمی و همیشگی از مواد قندی استفاده می‌کنند بیشتر است و اگر این مواد قندی چسبناک باشند باز هم احتمال پوسیدگی بیشتر می‌شود. بیشتر بخوانید

شیرینی‌های طبیعی جایگزین قند و شکر

یکی دیگر از راهکارهای کاهش پوسیدگی دندان استفاده کردن از مویز، کشمش، خرما و انجیر به جای قند و یا شکلات در هنگام مصرف چای است. این محصولات به دلیل وجود قند طبیعی هم برای سلامت دندان مناسب‌تر هستند و هم برای سلامتی عمومی بدن و بیماری دیابت. با استفاده از این محصولات بعد از مدتی متوجه مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان خواهید شد. توجه داشته باشید که یک حبه قند ساده می‌تواند تا 3 ساعت شرایط محیطی را برای پوسیدگی دندان فراهم کند.

مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان

دلیل جاذبه شیرینی برای افراد

اینکه برخی افراد تمایل شدیدی به استفاده از شیرینی در طول روز دارند ممکن است ناشی از عواملی مثل کمبود پروتئین، کمبود آهن، خواب ناکافی، اضطراب و استرس، رژیم غذایی کم کالری، استفاده نکردن از مواد فیبردار و … باشد که می‌توان با یک رژیم غذایی نرمال از پزشک متخصص تغذیه، همه مواد معدنی و پروتئین‌های مورد نیاز بدن را از طریق غذای سالم دریافت کرد. با این کار هم سلامت دندان و هم سلامت بدن تضمین خواهد شد.

متقاضیان محترم می‌توانند جهت دریافت مشاوره رایگان برای دندان خود، همه روزه با شماره 02156424420 تماس بگیرند و به درمانگاه دندانپزشکی سیو برای انجام معاینات مراجعه کنند و  اطلاعات تکمیلی را در مورد مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان را از دندانپزشک متخصص دریافت کنند.

2 thoughts on “مصرف قند و شکر و تاثیر آن بر پوسیدگی دندان

  1. امین گفت:

    آقای دکتر دندان فقط نباید در معرض شیرینی قرار بگیره؟ مثلا غذاهای دیگه ضرر نداره؟

  2. sivadmin گفت:

    در معرض قرار نگرفتن به معنای ضرر داشتن نیست. شما می‌توانید قند و شکر و یا هر ماده دیگری مصرف کنید اما توصیه‌های بعدی را هم انجام دهید. مثل شستن با آب یا استفاده از مواد قلیایی مثل پنیر و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *