مقالات

مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام

مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام

مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام

مانند اکثر شاخه‌های علمی، دندانپزشکی نیز در سال‌های اخیر پیشرفت خیره کننده‌ای داشته است. تا همین 30 سال پیش هم با اولین دردی که سراغ دندان می‌آمد آن را می‌کشیدند ولی امروزه در سخت‌ترین شرایط دندان را حفظ می‌کنند زیرا لذت استفاده از دندان طبیعی با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست. روکش دندان یکی از کارهایی است که در راستای حفظ دندان در شرایط سخت استفاده می‌شود.

امروزه دو نوع روکش در دندانپزشکی‌ها استفاده می‌شود. یکی روکش زیرکونیا و دیگری روکش پی اف ام. در این مقاله قصد داریم در مورد مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام صحبت می‌کنیم و معایب و مزایای هر کدام را بیان می‌کنیم.

مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام از لحاظ رنگ

چه دندانی نیاز به روکش دارد؟

در موارد گوناگونی فرد نیاز به استفاده از روکش دارد مثلا اگر دندانی دچار شکستگی و یا از دست رفتن مقاومت شده باشد برای افزایش مقاومت دندان از روکش استفاده می‌شود و یا وقتی دندانی دیواره‌های خود را از دست می‌دهد و توان تحمل مواد آمالگام را بر روی خود نداشته باشد از پست و کور و روکش (استفاده از پست و کور در صورت صلاحدید دندانپزشک و در صورت تخریب قسمت زیادی از تاج دندان) استفاده می‌کنیم زیرا ممکن است در صورت عدم استفاده از روکش، ریشه دندان دچار شکستگی شود و نتوان دندان را درون دهان فرد نگاه داشت. در ادامه به توضیح دو نوع از پر مصرف‌ترین روکش‌های دندان و مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام خواهیم پرداخت.

روکش پی اف ام

در این روکش از ترکیب فلز و سرامیک بهره برده می‌شود به همین خاطر به آن روکش فلز سرامیک نیز می‌گویند. برای هسته مرکزی در این نوع روکش، از فلز استفاده می‌شود تا مقاومت بالایی داشته باشد و دور تا دور دندان تراش خورده را احاطه می‌کند ولی روی آن یک لایه سرامیک قرار می‌گیرد تا ظاهر مناسبی به روکش بدهد و آن را هم رنگ دندان کند.

این روکش بسیار قوی است و طول عمر خوبی دارد و در طی سال‌ها امتحان خود را پس داده است اما نقاط ضعف هم دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

معایب روکش پی اف ام در مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام

  • قسمت سرامیکی این روکش ممکن است دچار ترک خوردگی و یا پریدگی شود. در صورتیکه مقدار آن کم باشد با کامپوزیت قابل درمان است ولی در صورتیکه زیاد باشد باید روکش را تعویض کرد.
  • به دلیل فلزی بودن قسمت مرکزی روکش پی اف ام، اگر فرد مواد غذایی با درجه حرارت مختلف مصرف کند، این اختلاف دما دندان شخص را اذیت خواهد کرد.
  • در قسمت پایین روکش پی اف ام، در صورتیکه لثه اندکی تحلیل رفته باشد، فلز قابل مشاهده است به همین خاطر پیشنهاد می‌شود برای دندان‌های جلویی از روکش پی اف ام استفاده نشود.

روکش زیرکونیا

این نوع روکش در ایران جز جدیدترین روکش‌ها به حساب می‌آید و از جنس اکسید زیرکونیم ساخته می‌شود. این روکش قسمت فلزی موجود در روکش پی اف ام را ندارد و کل آن یک دست و از جنس زیرکونیا است. بر عکس روکش‌های پی اف ام که رنگ فلز آن در قسمت پایین دندان قابل رویت است، این نوع روکش به صورت یک دست سفید رنگ است و کاملا هم رنگ دندان طبیعی است.

هنگام ساخت روکش زیرکونیا در لابراتوار، می‌توان شیارهایی بر روی آن ایجاد کرد تا بیشترین شباهت را به دندان واقعی داشته باشند. روش قالب گیری در این نوع روکش دقیقا مثل روش قالب گیری در روکش پی اف ام است و تفاوتی ندارد. قرار دادن این روکش در دهان از روکش پی اف ام سخت‌تر است به همین خاطر پیشنهاد می‌شود این کار توسط دندانپزشک ماهر صورت بگیرد.

مزایای استفاده از روکش زیرکونیا و مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام

  • یکی از بزرگترین ویژگی‌هایی روکش زیرکونیا رنگ این روکش‌ها است زیرا به رنگ دندان واقعی انسان بسیار نزدیک است و و به هیچ وجه تغییر رنگ ندارند و بسیار طبیعی هستند.
  • به علت شباهت بسیار زیاد به دندان طبیعی انسان، از آن برای روکش دندان قدامی هم استفاده می‌شود. بر عکس روکش پی اف ام برای دندان‌های قدامی مناسب نیستند و رنگ شفاف و شبیه به دندان طبیعی ندارند.
  • در موارد استفاده از روکش زیرکونیا، به هیچ گونه گزارش آلرژی و حساسیت اشاره نشده است در صورتیکه ممکن است بدن بعضی افراد به فلز واکنش نشان دهد.
  • روکش زیرکونیا فشار بسیار بالایی را می‌تواند تحمل کند بنابراین نسبت به فشار و یا ضربه مقاومت بالایی دارد.
  • به دلیل صیقلی و صاف بودن روکش زیرکونیا، بر روی آن پلاک تششکیل نمی‌شود. به همین خاطر نگهداری آن از روکش پی اف ام راحت‌تر است.
  • بر خلاف روکش پی اف ام، روکش زیرکونیا به اختلاف دما حساس نیست و اذیتی برای دندان بیمار ندارد.

کلام آخر

قیمت روکش زیرکونیا نسبت به روکش پی اف ام بالاتر است و این به نوعی تنها نقطه ضعف روکش زیرکونیا به حساب می‌آید اما امروزه پیشنهاد دندانپزشکان استفاده از روکش زیرکونیا است.  در مورد مقاومت هم روکش زیرکونیا پیشرفت خیلی خوبی داشته است و مقاومتش با مقاومت روکش پی اف ام برابری می‌کند.

در صورت تمایل و خواست بیماران محترم، درمانگاه دندانپزشکی سیو از روکش زیرکونیا با قیمت بسیار مناسب نسبت به دندانپزشکان منطقه برای دندان بیماران استفاده خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره رایگان با شماره تلفن 02156424420 تماس حاصل نمایید.

4 thoughts on “مقایسه روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام

  1. asma گفت:

    سلام من دندون های جلوم رو قبلا عصبکشی کردم لمینت کنم بهتر هست یا روکش؟ زیبایش برام مهمه

    1. sivadmin گفت:

      سلام
      این موضوع بستگی به تشخیص دندانپزشک و وضعیت قرارگیری و سلامت دندانهای شما دارد.
      لمینت ظاهر بسیار زیباتر و طبیعی‌تری دارد اما هزینه آن بالاتر است.

  2. زهرا حسنی گفت:

    رنگ پذیری کدوم مدل کمتره ؟
    پی اف ام یا زیرکونیا؟

    1. sivadmin گفت:

      سلام
      رنگ پذیری هر دو نوع پایین است اما زیرکونیا ظاهر طبیعی‌تر و زیباتری دارد و مقاومت آن قابل قبول است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *